Checklist voor het bestellen van rookwerende deuren

Rookwerende deur(en) nodig? Gebruik onze checklist!

Het verschil tussen koude en warme rook, classificatie-eisen, overheidsnormen, deurkozijn-eisen, functioneel glas, scheidende bouwdelen… Kom je om in de vaktermen en weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben een handige checklist voor je.

Rookontwikkeling bij brand

Stap 1. Het bepalen van de juiste classificatie

Achterhaal of je een deur nodig hebt die koude rook (in een omgevingstemperatuur tot 20 °C) of warme rook (tot 200 °C) weert. Het huidige Bouwbesluit en het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving maken hier namelijk onderscheid tussen. Voor rookwerende deuren zijn er twee classificaties: Sa voor koude rook en S200 voor warme rook. De functie van het gebouw bepaalt welke eis aan een deur gesteld wordt. In gebouwen zonder slaapfunctie, zoals kantoorpanden, geldt de Sa-eis.

In hotels, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en andere panden met slaapfunctie geldt de S200-eis. Onze rookwerende Pico Sa-deurtypes en Pico S200-deurtypes zijn gecertificeerd door een geaccrediteerde instantie. Ze houden de snelle en onvoorspelbare verspreiding, het verduisterende effect en de giftigheid van rook tegen. Hiermee kunnen slachtoffers en materiële schade worden beperkt én worden voorkomen.

Stap 2. Combineer verschillende functionaliteiten

Brandwerende deuren zijn niet automatisch rookwerend. Maar je kunt ze wel combineren. Bij de Sa-eis heb je de keuze uit Pico30 Sa, Pico60 Sa en Pico90 Sa. Deze deuren houden niet alleen rook tegen, maar houden ook vlammen tegen en blokkeren de warmtegeleiding. Moet je deur voldoen aan de rookwerende S200-eis en een brandwerende functie vervullen? Kies dan voor de Pico30 S200, Pico60 S200 of de Pico90 S200.

Stap 3. Check de rookwerendheid van de scheidende bouwdelen

Een deur zit altijd in een wand. Die wand wordt in vaktermen ‘scheidend bouwdeel’ genoemd. Zoals Sa en S200 aangeven wat voor rookwerende deur je nodig hebt, zo drukken de afkortingen Ra en R200 de mate uit waarin een scheidend bouwdeel weerstand biedt tegen rookdoorgang. De Ra-eis geldt voor rook in een omgevingstemperatuur tot 20 °C. Bij R200 is dit 200 °C. Volgens de normen van het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving dient een Ra-wand altijd te worden gecombineerd met een Sa-deur en een R200-wand met een S200-deur. Om rookwerendheid te garanderen, is het belangrijk dat de afdichting tussen deurkozijn en muren goed is, bijvoorbeeld door een kitrand. In het bouwplan staat altijd duidelijk aangegeven welke norm je moet aanhouden.

Uitleg rook Sa en S200

Stap 4. Let nadrukkelijk op de aandachtspunten 

Deurdrangers maken deuren zelfsluitend en zijn verplicht bij rookwerende deuren (Sa en S200). Pendeldeuren voldoen niet aan de eisen rondom rookwerendheid. Dit zijn deuren die naar beide kanten open en dicht kunnen. Onze Pico Sa-deurtypes en Pico S200-deurtypes zijn standaard voorzien van een dranger. Daarnaast moeten Sa-deuren aan minstens drie zijden voorzien zijn van een kader. Bij S200-deuren is bovendien de aanwezigheid van een valdorpel aan de onderkant van de deur verplicht en moet er dus aan vier zijden een rubberen dichting aanwezig zijn in het deurkozijn. Zo kan de deur tegen de druk van rook en hitte. Ons advies? Neem het totaalpakket, dan regelen wij alles voor je en voldoet je rookwerende deur aan alle verplichtingen.

Sa (koude rook)
• Sa deur
• Deurdranger
• 3-zijdig kaderprofiel in het kozijn

S200 (warme rook)
• S200 deur incl. brandwerende valdorpel
• Deurdranger
• 3-zijdig kaderprofiel in het kozijn

We helpen je graag met het kiezen van rookwerende deuren

Bij Van Vuuren kunnen we elke deur zo rookwerend maken als nodig is. Heb je moeite met het kiezen van de juiste deur? Dan kun je altijd even bellen. We helpen je graag.

Meer info over dit bericht of wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en meer? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Naar verwachting zal per kwartaal een nieuwsbrief verstuurd worden met de belangrijkste gebeurtenissen. Je zult niet overspoelt raken met berichten en je kan je altijd afmelden.

Gerelateerd nieuws

Menu
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw