Inbraakwerende deur nodig? Gebruik onze checklist!
Ben je op zoek naar inbraakwerende deuren, maar beginnen termen als RC2, RC3 en SKG je inmiddels te duizelen? Geen zorgen, want in deze checklist lees je alles wat je moet weten over inbraakwerende deuren en de keuzes die je daarbij hebt.
Bepaal of je een deur met RC2 of RC3 nodig hebt
De inbraakwerendheid van deuren wordt uitgedrukt in RC (Resistance Class). Heeft een deur een RC2-classificatie? Dan heeft hij in een testsituatie minimaal drie minuten standgehouden. Vanuit het Bouwbesluit (toekomstig Besluit Bouwwerken Leefomgeving) en het Politiekeurmerk Veilig Wonen zijn deuren met een RC2-classificatie vereist voor woningtoegang. Deuren met een RC3-classificatie hebben in een testsituatie minimaal vijf minuten standgehouden. Deze deuren komen voor bij kantoren, winkels of bedrijven die gevoelige informatie bewaren.
Bepaal de aanvalszijde: inbraakwerende of uitbraakwerende deur?
Deuren kunnen van verschillende kanten worden aangevallen. Bij een voordeur in een appartementencomplex is dat van buitenaf. Maar bij een tussendeur in een (kantoor)pand is dat juist van binnenuit. De aanvalszijde bepaalt of een deur inbraak- of uitbraakwerend is. Dit is belangrijk om te weten. Onze inbraakwerende deuren met glasopening worden namelijk aan één kant vastgeschroefd en aan de andere kant met nagels vastgezet.
Kies inbraakwerend hang- en sluitwerk met het juiste SKG-keurmerk
Weet je waar inbrekers ontzettend ongelukkig van worden? Goede, inbraakwerende sloten. Want tijdens het forceren van een slot is de kans om betrapt te worden het grootst. Om de inbraakwerendheid van hang- en sluitwerk aan te geven, heeft de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) een keurmerk ontwikkeld. Sloten met een SKG-keurmerk hebben één, twee of drie sterren, afhankelijk van hoe inbraakwerend ze zijn. Moet een woning voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Dan zijn SKG-sloten vereist. Daarbij is het belangrijk om deurbeslag te kiezen dat overeenkomt met de regels voor RC2 en RC3. Hieronder lees je welke drie soorten SKG-sloten er zijn en hoe ze van elkaar verschillen.
- SKG-sloten met 1 ster (SKG1) zijn niet zelfstandig inbraakwerend. Dit betekent dat een deur, om een inbreker te vertragen, naast het SKG1-hoofdslot een bijzetslot nodig heeft met de classificatie SKG1 of hoger.
- SKG-sloten met 2 sterren (SKG2) zijn zelfstandig inbraakwerend. Deze sloten kunnen het binnendringen van een inbreker minimaal drie minuten vertragen.
- SKG-sloten met 3 sterren (SKG3) zijn zelfstandig inbraakwerend en vertragen het binnendringen van een inbreker minimaal vijf minuten.
Check of kozijnen en muren aan de eisen voldoen
Inbraakwerendheid gaat verder dan deuren en sloten. Ook het kozijn rondom een inbraakwerende deur moet voldoen aan de gestelde eisen. Daarnaast moet de muur sterk genoeg zijn om het deurkozijnelement te bevestigen. In onze kozijnbrochure lees je meer over deuraansluitingen en muuraansluitingen. Neem bij vragen hierover gerust contact met ons op. Wil je je helemaal niet bezighouden met dit soort zaken? Verdiep je dan eens in onze Picus Element. Dit is een compleet gecertificeerde deurkozijncombinatie inclusief beslag. Nóg makkelijker!
Extra functionaliteiten naast inbraakwerendheid
Wil je dat je deuren naast inbraakwerend ook geluidswerend of brandwerend zijn? Bij Van Vuuren kunnen we de inbraakwerendheid van RC2- en RC3-deuren combineren met andere functionaliteiten. Benieuwd of de door jou gewenste combinatie mogelijk is? Vraag het gerust!