Van Vuuren deur afhangen

Wat is hét moment om deuren af te hangen op de bouw?

Na aanschaf en bewerking moet elke binnendeur uiteindelijk worden afgehangen. Maar wat is nu precies het juiste moment hiervoor in de bouw- of verbouwfase, en waar moet je dan op letten? We nemen je graag mee in onze nieuwste blog.

Klimaat in het gebouw

Bij de ontwikkeling van onze binnendeuren wordt uitgegaan van een stabiel binnenklimaat aan beide zijden van de deur. Temperatuur en relatieve luchtvochtigheid zijn cruciale factoren voor het goed functioneren van de deuren. We raden af om binnendeuren op te slaan of af te hangen in gebouwen waar de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius en de relatieve luchtvochtigheid hoger is dan 55%. Controleer deze voorwaarden zorgvuldig en informeer de opdrachtgever hierover.

Het is van belang op voorhand te weten in welke omgeving en in welke fase van de bouw de binnendeur geplaatst wordt. Werkzaamheden zoals bijvoorbeeld stuc- en smeerwerk dienen voltooid te zijn. Deze activiteiten brengen vaak enorm veel extra vocht in een gebouw, wat kan leiden tot een hoge (onstabiele) luchtvochtigheid. Het afhangen van deuren in een vochtige omgeving kan ervoor zorgen dat de deuren vocht absorberen, wat leidt tot uitzetten en kromtrekken. Het is dus essentieel om voldoende tijd te nemen om het stucwerk te laten drogen, zodat de relatieve vochtigheid kan stabiliseren.

Het toegestane temperatuurverschil per zijde in verhouding tot de luchtvochtigheid.

Gevolgen van te vroeg afhangen

Wanneer de relatieve luchtvochtigheid op de bouw te hoog is, zullen de gebruikte materialen zoals hout en houtvezel hierop reageren. Dit kan leiden tot zichtbare veranderingen, zoals aftekeningen van het randhout of vulling en kromtrekken van het deurblad.

Uitzonderlijke gevallen

Soms zijn er specifieke situaties waarbij de klimaatcondities aan weerszijden van een deur verschillen, zoals in een berging die natuurlijke of mechanische ventilatie heeft. Als fabrikant bieden wij in de meeste gevallen de mogelijkheid het product aan te passen op deze omstandigheden met onze klimaatklasse deuren.

Verwerkingsvoorschriften

Door bovenstaande adviezen op te volgen, kun je de levensduur van de deuren aanzienlijk verlengen en problemen voorkomen. Raadpleeg onze verwerkingsvoorschriften voor gedetailleerde informatie rondom het opslaan en verwerken van Van Vuuren deuren. Heb je na het lezen van de verwerkingsvoorschriften toch nog vragen? Onze deur staat altijd voor je open. We helpen je graag met het juiste advies.

Meer info over dit bericht of wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en meer? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Naar verwachting zal per kwartaal een nieuwsbrief verstuurd worden met de belangrijkste gebeurtenissen. Je zult niet overspoelt raken met berichten en je kan je altijd afmelden.

Gerelateerd nieuws

Menu
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw