Inbraakwerende deuren van Van Vuuren

RC2- en RC3-inbraakwerende deuren: wat is het verschil?

Deuren in de utiliteitsbouw moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten ze brand- en rookwerend zijn, soms geluidswerend en ook inbraakwerend. Je wilt het inbrekers immers niet te makkelijk maken. Bij Van Vuuren leveren we inbraakwerende deuren in twee weerstandsklassen: RC2 en RC3. In het BBL (Besluit Bouwwerken Leefomgeving) staat aangegeven welke klasse nodig is voor de bouw van bijvoorbeeld een kantoor, school of wooncomplex. Maar wat is het verschil tussen RC2 en RC3? En wanneer is RC2 de voorgeschreven weerstandklasse en wanneer RC3?

Welke weerstandsklassen zijn er voor inbraakwerende deuren?

Een inbreker heeft meestal niet langer dan 30 seconden nodig om ergens binnen te komen. Een inbraakwerende deur verlengt die tijd. Om aan te geven hoelang een inbreker nodig heeft om binnen te komen, is er de weerstandklasse. Daar bestaan twee afkortingen voor: WK en RC. De afkorting WK staat voor weerstandklasse, de afkorting RC voor Resistance Class. Eigenlijk betekenen beide dus precies hetzelfde (weerstandklasse is immers de letterlijke vertaling van resistance class), maar in de praktijk is er wel degelijk verschil: met WK geef je de weerstandsklasse aan volgens de Nederlandse norm (NEN5096), met RC de weerstandsklasse volgens de Europese norm (EN1672). Bij Van Vuuren kijken we graag over de grenzen heen, daarom worden onze deuren volgens de Europese normen getest.

Maar wat is dan het verschil tussen RC2 en RC3?

De inbraakgevoeligheid van een deur testen we in een onafhankelijk laboratorium. Hoe langer de deur een test kan doorstaan, hoe beter de inbraakwerendheid. De weerstandsklassen RC2 en RC3 geven aan hoelang een inbreker in deze setting nodig heeft om binnen te komen. Daarbij gaat het om de contacttijd: het aantal minuten dat een inbreker daadwerkelijk met de deur bezig is. De tijd die een inbreker nodig heeft om een ander stuk gereedschap erbij te pakken, wordt niet meegerekend.

Een inbraakveilige deur met weerstandsklasse RC2 houdt drie minuten stand in een laboratoriumsetting, een deur met RC3 vijf minuten. Bovendien moet een inbraakwerende deur met RC3 tegen een hogere druk bestand zijn dan een deur met RC2. Een deur met RC3 moet dus een langere tijd meer geweld kunnen weerstaan dan een deur met RC2.

Hoe bepalen jullie of een deur weerstandsklasse RC2 of RC3 krijgt?

De Europese norm EN1672 beschrijft waaraan de weerstandsklasses moeten voldoen. Om te bepalen welke weerstandsklasse een deur mag dragen, wordt de deur uitgebreid getest in een laboratoriumsetting. Dit gebeurt in een onafhankelijk laboratorium. Niet alleen het materiaal van de deur zelf wordt getest, ook het kozijn en het hang- en sluitwerk. Daarbij moeten ze drie testen doorstaan:

Een statische test

Met persen wordt op de hoeken van de deuren gedrukt. Een inbraakwerende deur met RC2 doorstaat een druk van 300 kilogram, een deur met RC3 600 kilogram.

Een dynamische test

Een gewicht van 50 kilogram valt drie keer tegen de te testen deur. Bij een deur met RC2 is dat van een hoogte van 45 cm, bij een deur met RC3 75 cm.

Een manuele test

Bij RC2 maakt de laboratoriumcrimineel gebruik van een wig, schroevendraaier en een hamer. Bij RC3 wordt er ook een breekijzer uit de inbraakkit gehaald.

Bij de laatste test wordt dus naar de contacttijd gekeken: de tijd die een inbreker daadwerkelijk met de deur bezig is. Bij een inbraakwerende deur met RC2 duurt de test 15 minuten, met een contacttijd van drie minuten. Bij een deur met RC3 duurt de test 20 minuten, met een contacttijd van vijf minuten. Komt de laboratoriuminbreker in die vijf minuten dat hij of zij écht met de deur bezig is niet binnen, dan is de test geslaagd.

Wanneer kies je een inbraakwerende deur met RC2 en wanneer RC3?

Welke weerstandsklasse je nodig hebt, staat beschreven in de bouwtekening en is afhankelijk van het gebouw. Bij Van Vuuren leveren we binnendeuren. Tegenwoordig is RC2 de basis voor een woningtoegang. Voor kantoren waar kostbare apparatuur aanwezig is of gevoelige informatie wordt bewaard, is weerstandsklasse RC3 de standaard bij inbraakwerende binnendeuren. Wanneer RC2 is voorgeschreven, staat het een bouwer altijd vrij om RC3 te kiezen. Uiteraard heeft dat wel gevolgen, bijvoorbeeld voor de prijs. Een inbraakwerende deur met weerstandsklasse RC2 kost minder dan eentje met RC3. Wil je meer weten over de prijzen van onze inbraakwerende deuren, dan kun je altijd contact met ons opnemen. De prijs van een deur is trouwens wel van meer afhankelijk, bijvoorbeeld van de andere functies waarmee je jouw inbraakwerende deuren wil combineren. Een inbraakwerende deur kan tegelijkertijd ook brandwerend, rookwerend en geluidswerend zijn.

Het uiterlijk van deuren met RC2 of RC3

Of een deur weerstandsklasse RC2 of RC3 mag voeren, heeft consequenties voor het uiterlijk van een deur. Maar in principe kun je alle kanten op. Zo kan een inbraakwerende deur een glasopening hebben. Alleen mag de glasopening geen invloed hebben op de weerstandsklasse, dus de maximale grootte en sterkte van het glas zijn essentieel.

Wil je meer weten?

Wil je weten waar je op moet letten bij het kiezen van een goede inbraakwerende utiliteitsdeur, gebruik deze handige checklist. Heb je vragen over de testmethode of over de prijzen? Dan kun je altijd even bellen met Stephan Tjepkema van onze R&D-afdeling.

Meer info over dit bericht of wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en meer? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Naar verwachting zal per kwartaal een nieuwsbrief verstuurd worden met de belangrijkste gebeurtenissen. Je zult niet overspoelt raken met berichten en je kan je altijd afmelden.

Gerelateerd nieuws

Stephan en Dennis Van Vuuren Deuren

Circulariteit om je te onderscheiden

Als toonaangevend bedrijf in de productie van deuren, hebben we een duidelijke visie als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. Al vanaf het begin zijn we actief bezig met het bijdragen aan een circulaire economie. Circulariteit is een onderdeel van onze bedrijfsvoering, waarbij we met iedere stap die we zetten, de wereld een stukje duurzamer willen maken.

Lees verder
Geluidwerende deuren met glas van Van Vuuren

Deur- en glasmontage van een geluidwerende deur

Wil je graag een geluidsdichte ruimte creëren, zonder het verlies van licht en openheid? Dit bereik je heel gemakkelijk met een geluidwerende binnendeur inclusief geluidwerend glas. Onze geluidsisolerende deuren zijn…
Lees verder
Menu
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw