JINC Baas van Morgen bij Van Vuuren

JINC Baas van Morgen: één dag directeur bij Van Vuuren

JINC is een organisatie die zich inzet voor kinderen die opgroeien in gebieden met sociaaleconomische achterstand. Het initiatief ‘Baas van Morgen’ is hier onderdeel van. Tijdens dit project kunnen bedrijven zich aanmelden om voor één dag de touwtjes uit handen te geven aan honderden leerlingen. Het idee: kinderen die opgroeien in gebieden met sociaaleconomische achterstand laten proeven aan beroepsmatig succes. Op 1 juni 2023 was de grote dag voor de leerlingen, waar wij als Van Vuuren graag aan meewerkten. In dit interview blikken we samen met marketingmanager Jantsje Hellema en directeur Dennis Gijsman terug op onze deelname aan Baas van Morgen.

De inspiratie om mee te doen

Jantsje werd geïnspireerd om deel te nemen aan het initiatief van JINC nadat ze berichten had gezien op LinkedIn van andere grote leveranciers die hieraan deelnamen. Jantsje: “In die verhalen las je het enthousiasme van zowel de leerlingen als van het bedrijf. Hierdoor werd ik geïnspireerd om meer informatie op te vragen over Baas van Morgen. Toen heb ik contact opgenomen met JINC om te vragen wat de organisatie precies inhoudt en waar ze voor staan, om te kijken of dit een goede match voor Van Vuuren zou kunnen zijn.”

Als werkgever in Grou wil Van Vuuren een voorbeeldrol hebben op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de omgeving. Daarom organiseert het bedrijf nu al regelmatig bedrijfsbezoeken voor grote groepen studenten van hogescholen in de omgeving. Hierdoor heeft het bedrijf een uitgebreid netwerk van middelbaar beroepsonderwijs en hogescholen. Jantsje: “Het mooie van JINC vind ik dat ze de focus leggen op kinderen die opgroeien in gebieden met een sociaaleconomische achterstand. Want waar je bed staat, heeft grote invloed op waar je terechtkomt. Daarnaast is JINC een organisatie die zich zowel op jongeren van de basisschool als oudere leerlingen richt. Het is namelijk ontzettend belangrijk om jongeren als vroeg te laten zien en te laten ervaren welke mogelijkheden en kansen er voor hen liggen.”

JINC Baas van Morgen bij Van Vuuren

Verder vertelt ze: “Een andere reden is dat JINC een organisatie is die heel goed weet waar de aandachtspunten liggen bij deze groepen leerlingen. Hiervoor komen ze met een programma wat daar naadloos en daadkrachtig op aansluit. Ze bieden het initiatief aan door heel Nederland, waardoor ook wij als bedrijf in het Noorden in onze eigen omgeving iets kunnen doen voor deze leerlingen.” Voor Van Vuuren als bedrijf is het belangrijk om een breder perspectief te hebben dan alleen de scholen waarmee ze al verbonden zijn. Het bedrijf heeft verschillende soorten mensen en opleidingen nodig, van fysieke arbeid tot technische kennis.

Dennis Gijsman, directeur van Van Vuuren, vult aan: “Bij Van Vuuren lopen veel medewerkers rond die ook door mee te kijken, bijvoorbeeld in de vorm van een stage of opdracht, zijn binnengekomen bij het bedrijf. Inclusief ik zelf. Door mee te doen aan het initiatief van JINC, leggen wij de focus op het doorgeven van deze ervaring aan de leerlingen die zich hiervoor opgeven. Zo willen we ze voorbereiden om in de toekomst wellicht ons werk over te kunnen nemen. De carrousel moet blijven draaien.”

Naast het initiatief Baas van Morgen, doet Van Vuuren in juli ook mee aan de sollicitatietraining en de Bliksemstages die worden georganiseerd door JINC. Bij de sollicitatietrainingen worden rollenspelen gedaan met de leerlingen. Zo leren alles over een goed sollicitatiegesprek en worden ze voorbereid op het maken van een goede indruk op hun toekomstige baas. Tijdens een Bliksemstage leren leerlingen van de basisschool en het vmbo verschillende beroepen kennen door de handen uit de mouwen te steken op locatie.

Het vraagstuk voor de directeuren

Hoe houd je de betrokkenheid hoog tussen de medewerkers? Dat was het vraagstuk van Rojendick (13) en Rayan (12), directeuren voor één dag. Het antwoord: Met een interne voetbalwedstrijd natuurlijk! Maar moet die wedstrijd onder werktijd gehouden worden of na werktijd? En is er nog budget voor een BBQ met zanger achteraf? De leerlingen waren behoorlijk streng met het maken van deze beslissingen en zaten dan ook als ‘echte bazen’ aan het hoofd van de tafel. Jantsje merkte op dat het leuk was om te zien dat de leerlingen een ‘baas’ zagen als iemand die heel streng en serieus is. Jantsje: “Dit heeft mij wel laten zien dat het empathische vermogen van een directeur ontzettend belangrijk is binnen een bedrijf én ook zeker op deze dag.” Want wat doe je bijvoorbeeld als een medewerker twee minuten te laat komt voor de dagstart? Opdrukken natuurlijk!

Als afsluiting wilde Jantsje de leerlingen graag de boodschap meegeven om nieuwsgierig en ambitieus te blijven, net zoals ze nu zijn. “De leerlingen hebben zichzelf aangemeld voor het initiatief, dit was natuurlijk spannend om te doen en getuigt wel van lef. Het nemen van dit initiatief heeft ze uiteindelijk wel gebracht bij een bedrijf waar ze kennis hebben opgedaan. Dus blijf positief nieuwsgierig. Daar kom je ontzettend ver mee.” vertelt ze.

JINC Baas van Morgen bij Van Vuuren Grou

Andere bedrijven inspireren

Op de vraag of ze andere bedrijven zou aanraden om deel te nemen aan Baas van Morgen, antwoordde Jantsje bevestigend: “Ja, zeker doen! Stel je deuren open om de jongeren te laten zien wat er mogelijk is binnen je bedrijf. De jongeren laten ervaren dat ze dezelfde gelijke kansen krijgen als alle andere kinderen is ontzettend waardevol en moet horen bij de omgeving waar ze in leven. Daarnaast is het ook gewoon echt van belang om als bedrijf binnen je eigen omgeving dit soort initiatieven aan te grijpen.”

Meer info over dit bericht of wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en meer? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Naar verwachting zal per kwartaal een nieuwsbrief verstuurd worden met de belangrijkste gebeurtenissen. Je zult niet overspoelt raken met berichten en je kan je altijd afmelden.

Gerelateerd nieuws

Menu
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw