Dennis en Jantsje Van Vuuren - Vakblad Timmerfabrikan

Van Vuuren investeert in ultramoderne fabriek

Van Vuuren in Grou werkt sinds 2018 aan een totaal nieuwe fabriek in de bestaande hallen. De nieuwe, op maat gemaakte machinelijn is naar verwachting over één jaar operationeel. Flexibiliteit, snelheid en leveringsbetrouwbaarheid zijn de speerpunten waarmee de fabrikant van binnendeuren voor de utiliteitsmarkt zich de komende decennia tot over de landsgrenzen nog meer zal onderscheiden. “Er staat hier over één jaar een lijn die goed is in het maken van single-piece maatwerk voor de timmerfabrikant.”

Dennis en Jantsje Van Vuuren - Vakblad Timmerfabrikan

25 seconden

Uit een oriëntatie op de machinemarkt bleek Van Vuuren’s ambitie met bestaande (modulair opgebouwde) productlijnen voor utiliteitsdeuren onvoldoende integraal realiseerbaar. Gijsman: “Reden waarom we met een partij in zee zijn gegaan uit de automotive met een andere visie op productie. Samen met hen werken we in eigen beheer aan de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerde machinelijn die met portalen de hele productie overneemt van onderdeel tot deurblad. Elke productiehandeling naar het uiteindelijke product neemt straks niet langer dan 25 seconden in beslag. Aan het eind van de productielijn rolt er dus iedere 25 seconden een single-piece deur uit, of je nu een redelijk eenvoudige schilderwerkdeur hebt, of een maximaal drie meter hoog en acht centimeter dik rook-, brand- en/of geluidwerend exemplaar. Resultaat is dat iedere klant op tijd een kwalitatieve deur krijgt volgens eigen specificatie, van enkelstuks tot serie.” De nieuwe lijn die momenteel in Grou wordt opgebouwd (de ontwerper/bouwer houdt ook kantoor bij Van Vuuren) heeft een lengte van 65 en een breedte van 25 meter. De modulaire opbouw waarbij een veelheid aan benodigde materialen op aanvoerstations in de productie worden geleid, garandeert optimale flexibiliteit om een grote variatie aan deuren te produceren. Over twee jaar is de lijn helemaal klaar, maar de verwachting is dat uiterlijk aan het eind van dit jaar de eerste deuren van de nieuwe lijn de klanten zullen bereiken. 

Waarde voor de klant

Van Vuuren wil zich de komende jaren meer gaan richten op Europese export. De onderneming is zelfstandig of met agenten al aanwezig in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland onderscheidt de deurenfabrikant grofweg vier klantgroepen. In volgorde van omzet zijn dat projectorganisaties, timmerfabrikanten, handelaren en wandenbouwers. Gijsman: “We doen eigenlijk nooit direct zaken met de aannemer. Dat traject laten we bewust over aan onze klanten. Onze toegevoegde waarde beperkt zich tot maatwerkproductie en het leveren van kennis om samen met onze klant tot de oplossing te komen die de aannemer zoekt. Inmeten en afhangen laten we om die reden dan ook bewust aan onze partners over.” Hellema: “Alles wat we doen moet waarde creëren voor onze klant. Offertes moeten niet twee dagen blijven liggen. De levering van de gevraagde deur(en) is nu gemiddeld vier en uiteindelijk met de nieuwe lijn voor alle product- en doelgroepen uiteindelijk twee weken. We streven er naar de samenwerking met de timmerindustrie optimaal te laten zijn. Zo dragen wij bij aan vergroting van hún succes bij hún klant.”

Binnendeurenfabrikant Van Vuuren in Grou produceerde in 2013 800 deuren per week. Er is echter de afgelopen zes jaar het een en ander gebeurd aan de J.W. de Visserwei. Directeur Dennis Gijsman zegt niet zonder trots: “Door de focus op lean te leggen, verkorting van de doorlooptijd en het initiëren van een dagelijks verbeterproces, zijn we sinds 2013 met hetzelfde 75 koppige personeelsbestand en het bestaande machinepark 2,5 keer gegroeid in omzet en afzet. Een lean-coach begeleidde het hele traject. Het betekende niet alleen de introductie van dagstarts en verbeterborden, maar resulteerde ook in verbetering van de onderlinge communicatie en een andere bedrijfscultuur en -strategie. De aangescherpte focus leidt er toe dat we inmiddels wekelijks tussen de 2.000 en 2.500 binnendeuren voor de utiliteit produceren. En dan hebben we het over producten met een veelheid aan brand-, rook– en geluidwerende eisen die we in de deur-kozijncombinatie samen met onze klanten invullen. Gezien onze toekomstambities is het nu echter tijd voor de volgende stap.”

Risicospreiding

Die volgende stap is voor Van Vuuren een compleet nieuwe state-of-the-art productielijn die helemaal op maat en in samenwerking met de machinebouwer wordt ontworpen. Insteek is massa (het productievolume) en klantgericht maatwerk in de nieuwe lijn optimaal met elkaar te verbinden. Marketing manager Jantsje Hellema zegt: “De bouwcrisis heeft ons geleerd dat risicospreiding belangrijk is. Doelgroepuitbreiding, maar ook een actieve focus op de Europese export horen daarbij. Een veranderende markt met kleinere orders in een grotere variatie, betekent dat je niet alleen je productmix moet aanpassen, maar ook de flexibiliteit en snelheid van produceren en de leverbetrouwbaarheid. Eerlijk gezegd kunnen we met de huidige fabriek die sprong onvoldoende maken. We zitten momenteel met de dagploeg op onze maximale capaciteit en dat betekent dus dat investeringen nodig zijn.” Gijsman: “Al onze klanten hebben specifieke eisen en wensen op gebied van deuropbouw en afwerking. Om die toegevoegde waarde en onze ambitie ook de komende decennia in te kunnen blijven vullen, gaan we de productie opschroeven in flexibele single-piece-operation voor massa en enkelstuks. Dat moet ook wel, want de productie start pas als de order binnen is. In onze visie is voorraad slechte raad.”

Samenhang

Van Vuuren ziet meer en meer productieketens ontstaan, waarbij de toeleverancier aan de timmerindustrie als co-partner in het productieproces optreedt. Directe samenwerking en kennisdeling is in het licht van bouwontwikkelingen als duurzaamheidseisen (Breeam), en prestatie-eisen ook steeds belangrijker. Gijsman: “De verscherpte rookwerendheidseisen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (per 2021 de opvolger van het Bouwbesluit, red.) en de Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw (WKB) zijn niet te onderschatten ontwikkelingen voor ons en onze klanten. Prestatie-eisen van ons product zijn alleen maar haalbaar in combinatie met de wand- en kozijnconstructie. Het verleggen van de hoofdverantwoordelijkheid voor de juiste constructie van een nieuw gebouw naar de aannemer zal uiteindelijk leiden tot de kwaliteit en de veiligheid die je met zijn allen wilt bereiken.” Hellema: “Het goed functioneren van de bouwketen en de ondersteunende rol van de toeleveranciers groeit aan belang. We zaten als deurenfabrikant tot nu toe min of meer eigenlijk altijd aan het eind van de keten. Het verscherpen van de eisen, bijvoorbeeld op gebied van rookwerendheid, maar ook ontwikkelingen als bim zorgen er voor dat de samengang van de verschillende onderdelen van een gebouw steeds belangrijker wordt. Dat betekent een groter beroep op elkaars expertise. Die samenwerking zal steeds opnieuw moeten worden opgezocht, een rol en verantwoordelijkheid die we met onze klanten in ieder geval graag aannemen.”

Bron: www.timmerfabrikant.nl

Meer info over dit bericht of wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en meer? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Naar verwachting zal per kwartaal een nieuwsbrief verstuurd worden met de belangrijkste gebeurtenissen. Je zult niet overspoelt raken met berichten en je kan je altijd afmelden.

Gerelateerd nieuws

Van Vuuren zomervakantie 2023

Zomervakantie 2023

Even niet aan deuren denken… Onze bouwvaksluiting is in week 31, 32 en 33. Vanaf maandag 21 augustus 2023 zijn wij weer geopend. Op donderdag 27 juli 2023 zijn we bereikbaar tot 12.00…
Lees verder
Menu