Veelgestelde vragen brandwerende deuren

Veelgestelde vragen: alles wat je moet weten over onze brandwerende deuren

Misschien wel onze meest bekende én verkochte deur: de brandwerende utiliteitsdeur. Je kunt hem krijgen in verschillende varianten, maar ook in combinatie met andere functionaliteiten. Maar zijn brandwerende deuren automatisch ook rookwerend? En hoe weet je welke variant je moet hebben? We nemen je graag mee in deze blog met de veelgestelde vragen!

Wat is een brandwerende deur?

Een brandwerende deur is ontworpen om te voorkomen dat brand zich vanuit een ruimte verspreidt naar aangrenzende ruimtes.  Deze deur moet de brand gedurende een bepaalde tijd kunnen weerstaan, variërend van 30, 60 tot 90 minuten. Deze wetgeving is opgenomen in het Bouwbesluit 2012 en wordt vanaf 1 januari 2024 vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Welke brandwerende deur heb ik nodig?

De keuze van een brandwerende deur is afhankelijk van de eis van de brandwering. Deze deureisen worden opgenomen in het bestek. Het bestek is de nauwkeurige omschrijving van een bouwwerk, waarin de uitvoering, het verloop en rechten worden beschreven. Op basis van de functionaliteiten hebben wij elke bestektekst specifiek voor dat desbetreffende product geschreven. De bestektekst van onze brandwerende deuren vind je hier. Aan de hand van het bestek weet je of je een 30 minuten, 60 minuten of 90 minuten brandwerende deur nodig hebt. Welke deur je precies zoekt, is natuurlijk ook afhankelijk van je wensen rondom esthetiek en andere functionaliteiten. Kom je er toch niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe worden brandwerende deuren geclassificeerd?

Brandwerende deuren worden geclassificeerd als E, EW of EI. E betekent dat de deur vlammen tegenhoudt. EW houdt vlammen tegen en beperkt warmtestraling, terwijl EI vlammen tegenhoudt, warmtestraling beperkt en warmtegeleiding blokkeert. Deze classificaties worden gekoppeld aan een specifieke tijdsduur, zoals 30, 60 of 90 minuten. Voor Nederlandse deuren is bijna altijd EW van toepassing. Voor specifieke situaties kan er ook EI worden gevraagd. Soms is dit zelfs vereist, bijvoorbeeld bij de opslag van gevaarlijke stoffen. EI kan nog worden opgedeeld in twee kwaliteiten. In de Europese wetgeving is er sprake van een strenge (EI1) en minder strenge (EI2) interpretatie.

Klasse E:  ‘Integriteit’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden. Warmtegeleiding wordt wel toegelaten.

Klasse EW: ‘Integriteit met beperkte warmtestraling’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden en het niveau van warmtestraling door het element te beperken. W staat voor de isolatie die betrokken is op warmtestraling.

Klasse EI: ‘Integriteit en Isolatie’ of het vermogen van het element om vlammen tegen te houden en de warmtegeleiding door het element te blokkeren. Hierbij mag een bepaalde temperatuurstijging niet overschreden worden. I staat voor de isolatie die betrokken is op de temperatuur.

Volgens welke normering worden brandwerende deuren getest?

Het huidige Bouwbesluit 2012 verwijst naar de NEN 6069 met betrekking tot het uitvoeren en rapporteren van brandproeven. In de NEN 6069 wordt verwezen naar de EN 1634, dit is de Europese testmethode en het directe toepassingsgebied.

Hoe herken ik een brandwerende deur?

Een brandwerende deur bevat altijd brandwerende strips. Deze zijn soms alleen aan de bovenkant zichtbaar, dus lastig te zien. Als het een Garantiedeur is, kun je dit zien aan twee GND-labels aan de hangzijde. Het rode label is het Garantielabel en daaronder vind je het Zekerheidslabel met een QR-code die naar meer informatie over de deurprestaties en de fabrikant leidt.

Is een brandwerende deur ook altijd rookwerend?

Nee, vroeger werd het rookwerend vermogen van een deur berekend vanuit de brandwerendheid. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Rookwerendheid heeft eigen normen, namelijk EN 6075. Rookwerende deuren voorkomen dat warme en/of koude rook zich verspreidt naar andere ruimtes. Een combinatie van een rookwerende en brandwerende deur is ook mogelijk.

Kan een brandwerende deur ook met glas worden geleverd?

Ja, brandwerende deuren kunnen zeker glas bevatten. In testrapporten staat beschreven welk type glas, fabrikant en afmetingen mogen worden toegepast. Niet elk fabricaat of type glas mag zomaar worden toegepast. Heb je bijvoorbeeld een 30 minuten brandwerende deur getest met het glas van een bepaalde fabrikant, dan kun je dat niet zomaar vervangen door het glas van een andere fabrikant, ook al voldoet dat glas aan de juiste eisen. Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden in glasopeningen, glaslatten en soorten glas? Download dan onze glasbrochure.

Is de brandwerende deur leverbaar in combinatie met een kozijn?

Absoluut, elke brandwerende deur kan worden geleverd met een bijpassend kozijn. Van Vuuren kan deze kozijnen ook leveren. In onze kozijnenfolder vind je meer informatie over de beschikbare opties, inclusief deuraansluitingen en muuraansluitingen voor onze 30 minuten, 60 minuten en 90 minuten brandwerende deuren (de Pico30, Pico60 en Pico90).

Meer info over dit bericht of wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en meer? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Naar verwachting zal per kwartaal een nieuwsbrief verstuurd worden met de belangrijkste gebeurtenissen. Je zult niet overspoelt raken met berichten en je kan je altijd afmelden.

Gerelateerd nieuws

Geluidwerende deuren met glas van Van Vuuren

Deur- en glasmontage van een geluidwerende deur

Wil je graag een geluidsdichte ruimte creëren, zonder het verlies van licht en openheid? Dit bereik je heel gemakkelijk met een geluidwerende binnendeur inclusief geluidwerend glas. Onze geluidsisolerende deuren zijn…
Lees verder
Menu
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw