Van Vuuren en Cradle to Cradle Certified®

Als eerste Europese producent van utiliteitsdeuren heeft Van Vuuren voor twee deurtypes een bronzen certificaat mogen ontvangen van het gezaghebbende instituut Cradle to Cradle Certified. Het gaat om de PicoSpec en de Pico30, beide met geluidswerende eis. De afgelopen twee jaar zijn we hard bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen. Het is dan ook een prachtige erkenning van onze duurzame ambities. En een voorlopige kroon op ons werk, maar het is nog maar het begin.

Interviews ‘Open deuren'

Dennis Gijsman

Van Vuuren

Ana Quintas

Cradle to Cradle Products Innovation Institute

Arjen Tulner

Van der Werff Logistics

Tom Witvoet

WWP Wood Products

Met elke deur duurzamer

Bij Van Vuuren willen we niet alleen duurzaam zijn om de wereld mooier te maken. Natuurlijk speelt dat ook mee: het is fijn om het gevoel te hebben met iets bezig te zijn waar toekomstige generaties baat bij hebben. Maar los daarvan is het ook echt pure noodzaak: op alle fronten merk je dat grondstoffen schaarser worden en daarmee ook duurder. Willen wij betaalbaar blijven zonder op kwaliteit in te leveren, dan moeten we wel op zoek gaan naar alternatieven. Tot slot biedt het ook een kans om je te onderscheiden. In de voortrekkersrol die Van Vuuren heeft, kunnen we bovendien andere bedrijven meenemen. Duurzaam ben je niet alleen.

Bij Van Vuuren zijn we dan ook al een tijdje bezig om duurzamer te worden. De vraag is wel: hoe kun je dit meetbaar maken? Hoe weet je dat je écht duurzaam bezig bent? Want om de duurzaamste utiliteitsdeuren van Europa te kunnen produceren, moet je verder kijken dan je materiaalgebruik. Je moet ook naar het energieverbruik kijken, de CO₂-emissie van het transport en naar de maatschappelijke impact die je als bedrijf kan maken. Hoe kun je écht een bijdrage leveren aan de circulaire economie?

Er zijn heel veel knopjes waar je aan kan (en moet) draaien om duurzamer te worden. Hoe weet je nu precies waar je staat en welke knopjes extra aandacht nodig hebben? Zo zijn we bij Cradle to Cradle Certified uitgekomen.

Wil je de informatie delen met klanten of collega’s? Download de flyer en verstuur het makkelijk via de mail!

“Je kunt niet een duurzaam
gebouw bouwen als niet elke
leverancier ermee bezig is.”

“Je kunt niet een duurzaam
gebouw bouwen als niet elke
leverancier ermee bezig is.”

Wat is Cradle to Cradle Certified?

Cradle to Cradle Certified is een methode, gebaseerd op een design-filosofie, bedacht door een Duitse chemicus (Michael Braungart) en een Amerikaanse architect (William McDough). In hun boek ‘Remaking The Way We Make Things’ hebben ze al in 2002 uiteengezet wat ze bedoelen.

Centraal in de Cradle to Cradle-filosofie staat het idee dat afval niet bestaat. Afval is voedsel, een grondstof. Om nieuwe producten mee te maken, om eindeloos te kunnen hergebruiken of om de aarde mee te voeden. Cradle betekent wieg. Cradle to Cradle betekent dus van wieg tot wieg: niks gaat verloren. Geen energie, geen materiaal en als iets een nieuwe functie krijgt, stijgt het in waarde.

Meestal betekent duurzamer worden dat je minder slecht voor het milieu bent. Hoe kun je minder energie gebruiken, welke materialen zijn minder schadelijk. Cradle to Cradle heeft het omgedraaid: het gaat er niet om minder schadelijk te zijn, uiteindelijk wil je iets bijdragen. Daarvoor zijn er vijf pijlers.

De vijf pijlers van C2C Certified

De filosofie van C2C wordt gebruikt om producten en productieprocessen te beoordelen. Dat wordt gedaan door het Cradle to Cradle Products Innovation Insititute. Zij hebben C2C Certified in het leven geroepen om de circulaire economie te bevorderen met producten die een positieve impact hebben op mens en planeet.

Om tot een beoordeling te komen, kijkt het instituut naar vijf pijlers waaraan producten moeten voldoen: de zuiverheid van het materiaal, de mogelijkheid tot hergebruik van de materialen, het energieverbruik en CO₂-management, het watermanagement en het sociale beleid. Zo kun je precies zien aan welke knoppen je kan en moet draaien om écht duurzaam te worden.

“Je wilt niet met lege ruimte
rijden, dan verspil je
zinloze CO2. Wij rijden dus
altijd beladen rond.”

“Je wilt niet met lege ruimte
rijden, dan verspil je
zinloze CO2. Wij rijden dus
altijd beladen rond.”

Brons van Cradle to Cradle Certified

Van Vuuren heeft twee deurtypes laten certificeren: de PicoSpec en de Pico30, allebei in combinatie met een geluidswerende eis. Beide types hebben het bronzen certificaat gekregen. Dit betekent dat Van Vuuren voor twee van de vijf pijlers een bronzen beoordeling kreeg, voor materiaalgebruik en energieverbruik. Voor hergebruik en sociaal beleid kregen we zilver en voor watermanagement platina. Als je wilt, kun je de certificaten hier bekijken.

Van Vuuren is de enige producent van utiliteitsdeuren die deze certificering heeft en mag zich officieel de duurzaamste van Europa noemen. En dat willen we ook blijven. Dankzij de filosofie van Cradle to Cradle Certified kunnen wij heel goed zien waar we het al goed doen en waar we nog winst kunnen behalen. Voor deze twee deuren, maar het geldt uiteraard ook voor al onze andere deuren.

Op naar goud in 2024

Een bronzen certificaat is een mooie erkenning, maar het laat ook zien dat we er nog niet zijn. Daarom gaan wij ons uiterste best doen om in 2024 zilver te behalen en voor één deurtype minstens goud. Dat vraagt niet alleen een inspanning van onszelf, maar ook van onze partners. Zoals gezegd: duurzaam ben je niet in je eentje.

Duurzaam met behoud van functionaliteit

Dankzij de C2C-certificering weten we precies waar we winst kunnen behalen. Het toont ook aan hoe moeilijk het is. Op sommige punten is het voor ons nog onmogelijk om écht duurzaam te zijn. Onze deuren moeten namelijk wel hun functionaliteit behouden. Een brandwerende, geluidswerende of inbraakwerende deur voldoet vanzelfsprekend aan de vereiste Europese normen. En om een brandwerende deur écht brandwerend te houden, heb je nu eenmaal materialen nodig waarvan de productie nog niet aan de eisen van Cradle to Cradle Certified voldoen.

Daar zit de uitdaging: hoe kunnen we, samen met onze partners, materialen ontwikkelen die wél bijdragen aan een betere wereld? We zijn er nog niet, maar we gaan er komen.

Medewerker Stephan Tjepkema

Wil je meer weten? Stephan kan je nog veel meer vertellen over duurzame deuren en ideeën achter Cradle to Cradle Certified. Je kan hem bellen via 0566 623 737 of laat hier een bericht achter.

Menu
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw