Nieuwbouw WestCord Hotel Grote Markt Groningen

VRIJDAG 24 JANUARI 2020 – In hartje Groningen, aan de Grote Markt tussen Vindicat en De Merckt, realiseert aannemingsbedrijf Rottinghuis het WestCord Hotel. Het hotel biedt prachtig uitzicht op de Grote Markt en de Nieuwe Markt die achter het gebouw gerealiseerd wordt en het nieuwe Forum. Hotelgasten stappen straks vanuit de voordeur zo in het bruisende centrum van Groningen. Van Vuuren heeft een bijdrage geleverd bij dit prachtige project door meer dan 300 geluidswerende deuren te producten die tevens brandwerend zijn. 

Geluidswerende deuren i.c.m. brandwerendheid
Voor bepaalde ruimtes zoals hotelkamers is het zeer belangrijk goede geluidswerende deuren te hebben. Het kan vervelend zijn als gasten tijdens hun nachtrust gestoord worden of dat er persoonlijke gesprekken worden meegeluisterd. Ook voor de veiligheid zijn brand- en rookwerende deuren essentieel tijdens calamiteiten en levert levensreddende minuten op. Met de deuren van Van Vuuren kan de schade bij een brand zo goed mogelijk beperkt worden, en dat geeft een veilig gevoel voor je gasten. Wil je meer meten over brand- en rookwerende deuren?  Of ben jij op zoek naar een geluidswerende binnendeur? Bij Van Vuuren Grou ben je aan het juiste adres. Wij adviseren je graag!

Architectonisch ontwerp
Het Architectonisch ontwerp is van Thomas Müller | Reimann Architekten uit Berlijn. Inwoners van de stad Groningen hebben in het begin van de ontwikkeling inspraak gehad in het ontwerp. Deze keuze is gemaakt uit drie ontwerpen. Het markante hotel oogt als een versmelting tussen traditionele trapgevels en een moderne strakke gevel. De Zwarte Hond uit Groningen werkt het architectonisch ontwerp bouwkundig uit.

Het prachtige hotel heeft op de begane grond een Grand Café met terras, bar, lobby, bakkerij en keuken en biedt circa 120 kamers verdeeld over zes bouwlagen. Daarnaast is er een kelder met daarin de voorbereidingskeuken, sanitair, personeelsruimte en technische ruimten. De luchtbehandelingskasten bevinden zich op de vijfde en zesde verdieping. Bovenop het gebouw komt een dakterras.

Aardbevingsbestendig en all-electric
Het gebouw krijgt geen gasaansluiting, de opwekking van warmte en kou voor verwarming, koeling en warm tapwater gebeurt door middel van warmtepompen. Het klimaat in de hotelkamers wordt middels een hybride VRF-systeem (Variable Refrigerant Flow) gerealiseerd. Dit systeem zorgt voor de verwarming en koeling.

In het ontwerp zijn diverse aardbevingsbestendige maatregelen genomen zoals halve meter dikke prefab betonnen wanden die zorgen voor de stabiliteit van het gebouw tijdens aardbevingen. Daarnaast worden er op elke verdieping prefab metselwerk elementen aangebracht.

Planning en samenwerkende partijen
In juni 2018 starten de voorbereidende werkzaamheden, zodat eind 2018 het casco opgebouwd kan worden. Het is een uitdaging om in het drukke centrum van Groningen een project van deze omvang te realiseren. Daarom is er gekozen om tijdens de bouw weinig tot geen steigers te gebruiken, om omwonenden en het verkeer zo min mogelijk te belasten. Uniek kenmerk van dit project is dat al het metselwerk in de gevels prefab wordt geleverd en met een kraan worden aangebracht.

De volgende VolkerWessels partijen realiseren dit project:
Ontwerp (UO) en uitvoering installaties: HOMIJ Technische Installaties bv.
Akoestisch, bouwfysisch en brandadvies: Adviesbureau Aveco de Bondt.
Levering prefab betonnen elementen: Westo prefab betonsystemen.

Andere partijen zijn:
Advies omtrent aardbevingsbestendige maatregelen en de constructie: abtWassenaar uit Groningen.
Installatieadviseur voortraject: Technion.

Naar verwachting wordt dit hotel in het voorjaar van 2020 opgeleverd, zodat het hotel verder ingericht kan worden. De eerste hotelgasten kunnen hoogstwaarschijnlijk vanaf medio 2020 terecht in dit prachtige hotel op deze unieke locatie.

Bron: Rottinghuis.nl

 
Menu