De brand- én geluidswerende deuren in Pathé Leeuwarden

Wil je écht weten wat Van Vuuren kan en doet, dan moet je onze deuren in het wild bekijken. Daar komen ze toch het best tot hun recht. Ga bijvoorbeeld eens naar de bioscoop Pathé Leeuwarden. Dan kun je tussen het bekijken van onze deuren door bovendien een leuk filmpje meepakken.

Van Vuuren heeft alle functionele deuren geleverd aan Pathé Leeuwarden. Deuren die vaak zowel geluids– als brandwerend zijn. Voor de perfecte bioscoopervaring én optimale veiligheid.

Pathé Leeuwarden

Stilte in de zaal: het belang van geluidswerende deuren in de bios

Voor een bioscoop, zo begrijp je, heb je deuren nodig die geluid buiten houden. Terwijl jij naar een gevoelige scène op het witte doek zit te kijken, wil je niet horen dat er buiten een kinderfeestje op het punt staat naar de nieuwste Disney te gaan. Maar andersom geldt hetzelfde: als er binnenin een Marvel-film bezig is waar een brullende Hulk twintig auto’s in elkaar beukt, kun je buiten een speld horen vallen als de deuren dichtzijn. Voor de 7 bioscoopzalen hebben we 27 deuren geleverd met de hoogste geluidsisolatiewaarde: Rw,p 47 dB.

Bij de afkorting Rw,p staat Rw voor reductiewaarde en de p voor praktijk. Oftewel: de deuren zijn weliswaar getest in een laboratorium, maar inclusief kozijn en hang- en sluitwerk. De deur wordt dus getest in een praktijkopstelling. Rw,p 47 dB betekent dat de deur in staat is om het geluid aan de andere kant met maar liefst 47 dB te reduceren. Als er in de film  een straaljager opstijgt en er zitten twee deuren tussen van Rw,p 47dB, dan hoor je daar niks van als je buiten staat.

Van Vuuren geluidwerende deuren Pathé Leeuwarden

Safety first: 60 minuten brandwerende deuren kijkt net wat lekkerder

Hoe belangrijk geluidsisolatie ook is, veiligheid is belangrijker. Daarom moeten de bioscoopdeuren ook brandwerend zijn. De uitslaande branden blijven bij voorkeur beperkt tot die op het witte doek, maar áls er een keer een brand uitbreekt, dan moet het publiek wel veilig naar buiten kunnen.

De geluidswerende deuren die de bioscoopzalen afsluiten, maar ook veel andere deuren in Pathé Leeuwarden zijn afkomstig uit de Pico60-lijn. Dit betekent dat ze een brandwerende waarde van 60 minuten hebben. Oftewel: in een testsituatie vookomen deze deuren 60 minuten lang dat er vlammen doorslaan naar de andere kant. Zo blijven vluchtroutes lang genoeg beschermd om een veilig heenkomen te zoeken.

Markante eyecatcher in het centrum van Leeuwarden

Het had nogal wat voeten in de aarde, de realisatie van Pathé Leeuwarden. Eigenlijk zou de bouw in 2019 al klaar zijn. Maar door stijgende kosten van bouwmateriaal moest het werk ettelijke keren worden stilgelegd.

In november 2021 was het eindelijk zover. De markante bakstenen gevel was al een tijdje te bewonderen in hartje Leeuwarden. Nu konden de deuren (die wij hadden geleverd dus) eindelijk echt open. En kon iedereen genieten van waanzinnig Dolby Atmos-geluid, elektrisch verstelbare Relax Seats (met voetenbankje en tafeltje) en de beste deuren die er te vinden zijn. En van films natuurlijk, daar kan iedereen in Pathé Leeuwarden nu ook van genieten. Niet onbelangrijk in een bioscoop.

Van Vuuren deuren bij Pathé Leeuwarden

Kom gerust langs, vinden we leuk

Wil je meer weten over brand- en geluidswerende deuren in het algemeen en die van Pathé Leeuwarden in het bijzonder? Op onze website vind je alles wat je wilt weten. Rondom de eisen die Europa stelt aan brandwerendheid bijvoorbeeld. Maar ook over de verschillende klassen geluidswerende deuren.

Mocht je nu nóg meer willen weten, of gewoon heel graag onze stem horen, dan kun je altijd bellen. Of langskomen. Of eerst even mailen. Jantsje staat je graag te woord om je alles te vertellen wat je wilt weten.

Medewerker Jantsje Hellema

Meer weten over dit project? Bel Jantsje Hellema.

0566 623 737

Menu