Brandwerende deuren

Ben je op zoek naar brandwerende deuren? Dan ben je bij Van Vuuren aan het juiste adres. Onze brandwerende deuren voldoen aan het BBL (de opvolger van het Bouwbesluit). De branddeuren zijn getest volgens de Europese norm NEN-EN 1634-1 en Nederlandse norm NEN 6069.

De deuren zijn ook getest op brandvoortplanting NEN-EN 13501-1 en vallen in brandklasse D en kunnen in combinatie met een stalen of loofhouten kozijn voldoen aan brandklasse B. Op deze manier biedt Van Vuuren een brandwerende deur met kozijn als oplossing voor gebouwen met een hoger risico. De brandwerendheid van onze deuren is uiteraard te combineren met andere functionaliteiten. Veiligheid staat voorop!

Het aanbod in brandwerende deuren

Van Vuuren biedt verschillende brandwerende deuren aan. Het verschil zit in de duur van de brandwerendheid:

  • Pico30 (30 minuten brandwerende deuren)
  • Pico60 (60 minuten brandwerende deuren)
  • Pico90 (90 minuten brandwerende deuren)
Brandwerende deuren

Brandwerende deuren

Europese en Nederlandse normering

Brandwerende deuren van Van Vuuren zijn getest volgens de Nederlanse norm NEN 6069 en Europese norm NEN-EN 1634-1. De Europese norm vormt de nieuwe standaard voor veiligheidsproducten. De testmethode is verzwaard ten opzichte van de oude norm. Dit heeft gevolgen gehad voor de deurconstructies van deurenfabrikanten. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de oude testmethode is:

  • De overgang naar het meten met een plaatthermokoppel in plaats van een draadthermokoppel, waardoor een hogere ovendruk ontstaat (met name is het begin), dus een zwaardere belasting voor de constructie.
VanVuuren-940x627px-Brandwerend2

Branddoorslag (in klasse E, EW en EI)

De brandwerendheid van (afgesloten) ruimtes, ook wel de branddoorslag, kan worden uitgedrukt in drie verschillende klassen: E, EW en EI. Deuren die voldoen aan klasse E (vlamdichtheid) zijn in staat vlammen tegen te houden. Deuren die voldoen aan klasse EW (integriteit met beperkte warmtestraling) bieden weerstand aan vlammen en beperken daarnaast het niveau van warmtestraling. Deuren in de EI-klasse (integriteit en islolatie) houden vlammen tegen en blokkeren de warmtegeleiding door het element. Dit heeft betrekking op de thermische isolatie. In Nederland is klasse EW in bijna alle situaties van toepassing. Klasse EI is in sommige gevallen vereist, bijvoorbeeld bij ruimtes waarin gevaarlijke stoffen staan opgeslagen.

Brandvoortplanting (in brandklasse A, B, C, D, E en F)

In Nederland moeten deurkozijnconstructies vanuit het BBL minimaal aan brandklasse D voldoen. De brandwerende deuren van Van Vuuren vallen in deze klasse. In gebouwen met een hoger risico is brandklasse B vereist. Denk hierbij aan gebouwen met extra beschermde vluchtroutes, zoals zorggebouwen, woningen en hotels. Deuren van Van Vuuren kunnen voldoen aan klasse B in combinatie met een houten of stalen kozijn.

Maximumrapport brandwerende deuren
Maximumrapport
Brandwerende deuren
Bekijk rapport

FAQ: Veelgestelde vragen over brandwerende deuren

Wat is een brandwerende deur?

Een brandwerende deur is gemaakt om te voorkomen dat de brand vanuit een ruimte kan doorslaan naar een volgende ruimte. Een brandwerende deur moet in staat zijn de brand tot een bepaalde tijd tegen te houden.

Hoe herken je een brandwerende deur?

Het is best lastig om te zien of een deur brandwerend is. Maar er zijn meestal wel aanwijzingen te vinden. Aan de onder-, zij- en/of bovenkant kun je soms nog opschuimende strips signaleren. Als de brandwerende deur een Garantiedeur is, zie je aan de hangzijde twee GND-labels: het rode Garantielabel en daaronder het Zekerheidslabel, met QR-code die naar meer informatie over de deurprestaties leidt.

Aan welke eisen moeten brandwerende deuren wettelijk voldoen?

Om te zien of een product aan de juiste beoordelingsrichtlijnen voldoet, heb je de BRL Certificering. In de BRL 2211 wordt een weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag beschreven. Dit moet getest zijn volgens de testmethode zoals in NEN 6069 staat voorgeschreven. De NEN 6069 beschrijft een test volgens de Europese norm EN 1634-1. Op onze pagina voor brandwerende deuren kun je hier meer over lezen.

Wanneer is een brandwerende deur verplicht?

Brandwerende deuren zijn in veel gebouwen verplicht. In wooncomplexen, utiliteitsgebouwen (zoals scholen, fabrieken en ziekenhuizen) en hotels. Al deze gebouwen zijn opgedeeld in brandcompartimenten: delen waarin een brand kan woeden zonder dat deze meteen naar een ander deel overslaat. Zit daar een doorgang in, dan moet dit een brandwerende deur zijn. In de wet is vastgelegd hoe groot de oppervlakte van zo’n compartiment is, afhankelijk van de functie van een gebouw. Wil je zeker weten welke deur in jouw situatie nodig is? Aarzel niet om even te bellen of mailen.

Welke eisen stelt het BBL aan de brandwerendheid?

Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (kortweg BBL, voorheen was het bouwbesluit 2012 van toepassing) vraagt dat brandwerende deuren voldoen aan de Nederlandse norm NEN 6069. De NEN 6069 beschrijft een test volgens de Europese norm EN 1634-1. Omdat Van Vuuren ook deuren levert buiten Nederland, gaan wij uit van de Europese norm.

Is een brandwerende deur ook altijd rookwerend?

Vroeger werd het rookwerend vermogen van een deur berekend vanuit de brandwerendheid. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Rookwerendheid heeft eigen normen, namelijk EN 6075. Deze norm beschrijft een eigen testmethode, de EN 1634-3. Je kunt hier meer over lezen op onze pagina over rookwerende deuren.

Welke eisen worden gesteld aan een brandwerende deur?

De eisen die worden gesteld aan brandwerende deuren worden uitgedrukt in E, EW of EI.  E betekent dat een deur vlammen tegenhoudt. EW dat een deur vlammen tegenhoudt én warmtestraling beperkt. En EI betekent dat een deur vlammen tegenhoudt, de warmtestraling beperkt en warmtegeleiding blokkeert. De eis van E/EW/EI is gekoppeld aan een aantal minuten. Bijvoorbeeld 30, 60 of 90. Voor Nederlandse deuren is bijna altijd EW van toepassing. Voor specifieke situaties kan er ook EI worden gevraagd. Soms is dit zelfs vereist, bijvoorbeeld bij de opslag van gevaarlijke stoffen.

Kan een brandwerende deur ook geleverd worden met glas?

Ja, een brandwerende deur mag zeker glas bevatten. In de testrapporten staat beschreven welke type glas, fabrikant en afmetingen dit moet zijn. Niet elk fabricaat of type mag zomaar worden toegepast. Heb je bijvoorbeeld een 30 minuten brandwerende deur getest met het glas van een bepaalde fabrikant, dan kun je dat niet zomaar vervangen door het glas van een andere fabrikant, ook al voldoet dat glas aan de juiste eisen.

Welke glasopeningen mogen worden toegepast bij een brandwerende deur?

In onze folder voor glasopeningen hebben we de toegestane glasopeningen voor brandwerende deuren op een rijtje gezet. Wil je afwijken van de standaard vormen en afmetingen? In overleg is veel mogelijk. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Zijn de brandwerende deuren leverbaar in combinatie met een kozijn?

Zeker. Elke brandwerende deur is voorzien van een kozijn. En deze kan uiteraard door Van Vuuren worden geleverd. In onze kozijnenfolder kun je zien welke kozijnen wij kunnen leveren. Ook zie je welke deuraansluitingen en muuraansluitingen er zijn voor onze 30 minuten, 60 minuten en 90 minuten brandwerende deuren (de Pico30, Pico60 en Pico90).

Hoe wordt een brandwerende deur getest?

De NEN 6069 beschrijft een test volgens de Europese norm EN 1634-1. Op onze pagina over brandwerende deuren kun je hier meer over lezen.

Kan een brandwerende deur ook andere functionaliteiten hebben?

Dat kan zeker. Van Vuuren levert brandwerende deuren in combinatie met, rook-, inbraak- en/of geluidswering. Vanuit wet- en regelgeving is de ene functionaliteit vaak belangrijker dan de andere. Bij Van Vuuren vinden we altijd een passende oplossing. Dus aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Hoe weet ik welke brandwerende deur ik moet hebben?

De eis voor de brandwering wordt vanuit de opdrachtgever voorgeschreven. Daarmee weet je of je een 30 minuten, 60 minuten of 90 minuten brandwerende deur nodig hebt. Welke deur je precies zoekt, is natuurlijk ook afhankelijk van je wensen rondom esthetiek en andere functionaliteiten. Wij helpen je graag.

Wil je nog veel meer weten over brandwerende deuren?

Bel of mail met Stephan. Als je wil, kan hij een Van Vuuren Academy over brandwerendheid inplannen.

Medewerker Zoë Hiemstra

Meer weten over brandwerende deuren? Bel Zoë Hiemstra.

0566 623 737

Toepassingen van brandwerende deuren

Menu