De brandwerende deuren van Van Vuuren in Zwemcentrum Rotterdam

Wie echt wil weten hoe de deuren van Van Vuuren eruitzien, moet ze live gaan bekijken. Mocht je in Rotterdam zijn en je wandelt door de straten van het bruisende Hart van Zuid, loop dan ook even bij Zwemcentrum Rotterdam naar binnen. Naast het enige 50-meter-zwembad van Rotterdam, kun je hierin 270 deuren van Van Vuuren bewonderen, waarvan een groot deel 60 minuten brandwerend is en een aantal ook vochtwerend (geen overbodige luxe in een zwembad). Geheel in stijl: passend bij de industriële looks van Rotterdam-Zuid.

Brandwerende deuren in een zwembad van Olympische allure

De architecten van Kraaijvanger kregen een prachtige opdracht: ‘Maak een zwembad dat Rotterdam op de kaart zet, de buurt levendigheid teruggeeft en Rotterdam Zuid vitaliseert.’ Dit zwemcentrum was het allereerste onderdeel van de grote transformatie rondom het Rotterdamse Zuidplein. Het moest de toon zetten.

Samen met het bouwconsortium Hart van Zuid kwam Kraaijvanger al snel op het idee om een voormalig kantoor van de GG&GD te gebruiken. Dat gebouw was goed gesitueerd naast een metrostation en had genoeg ruimte om echt iets neer te zetten. Op 22 januari 2018 gingen de (brandwerende) deuren open van het enige 50-meter-zwembad van Rotterdam. Een zwembad waar internationale topsportwedstrijden kunnen worden gehouden, maar waar je ook gewoon zwemles kan krijgen of een kinderfeestje kan vieren.

Brandwerende deuren bij Zwemcentrum Rotterdam

Multifunctionele deuren voor een multifunctioneel gebouw

Naast het 50-meter-zwembad, bevat het gebouw een intiemer 25-meter-bad, een tribune met plek voor duizend man, kleedkamers en -hokjes, vergaderruimtes en hoogwaardige horeca. Om al deze ruimtes goed van elkaar te scheiden, op zo’n manier dat vluchtroutes veilig blijven en water blijft waar het hoort (in het zwembad), heb je deuren nodig met verschillende functies.

Van Vuuren leverde 270 binnendeuren waarvan het merendeel 60 minuten brandwerend is (de Pico60), een groot deel 30 minuten brandwerend (de Pico30) en een aantal vochtwerend (de PicoAqua). Omdat het soms ook nodig is om te zien wat er aan de andere kant gebeurt, zijn sommige brandwerende binnendeuren voorzien van brandwerend glas.

De brandvertragende deuren van Van Vuuren

Een brandwerende deur moet zowel branddoorslag als brandvoortplanting voorkomen. Branddoorslag betekent dat vlammen door de deur komen, brandvoortplanting dat vlammen zich aan de andere kant van de deur verspreiden terwijl de deur overeind blijft. Wanneer een deur 60 minuten brandwerend is, betekent dit dat een deur een uur lang tegen vlammen bestand is.

Brandwerende deuren bij Zwemcentrum Rotterdam

De speciale vochtwerende deur van Van Vuuren: de PicoAqua

Een vochtwerende deur houdt in dat een deur water tegenhoudt en voorkomt dat er vocht in het hout trekt. Voor een natte omgeving als het Zwemcentrum Rotterdam heeft Van Vuuren de PicoAqua ontwikkeld: een stompe watervaste binnendeur met een hardkunststof bekleding en rondom bescherming. Deze afwerking is verkrijgbaar in elke gewenste kleur en structuur.

De duurzame deuren van Van Vuuren

In het ontwerp van het Zwemcentrum Rotterdam is veel aandacht besteed aan slimme oplossingen om zo duurzaam en gebruiksvriendelijk mogelijk te zijn. Bij Van Vuuren zijn we ook constant op zoek naar manieren om onze deuren duurzamer te maken. We zijn dan ook bijzonder trots dat onze deuren eraan hebben kunnen bijdragen dat Zwemcentrum Rotterdam tot de duurzaamste zwembaden van Nederland behoort, beoordeeld met de GPR-methodiek op milieu, gezondheid, energie, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

Zeg nou zelf, dat zwemt toch net wat lekkerder!

Medewerker Gert Jan van der Hoek

Meer weten over dit project? Bel Gert Jan van der Hoek.

0566 623 737

Menu
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw