De deuren van Van Vuuren in de A’DAM Toren

Wil je écht weten wat Van Vuuren kan en doet, dan moet je onze deuren in het wild zien. Uiteindelijk komen ze dan het best tot hun recht. Ga bijvoorbeeld naar de A’DAM Toren in Amsterdam Noord. Voor dit prijswinnende woon-werk-uitgaanscentrum leverde Van Vuuren alle deuren.

De A’DAM Toren is een bijna honderd meter hoog gebouw, in 1966 ontworpen door de Nederlandse architect Arthur Staal in opdracht van de Koninklijke Shell. De toren gaf onderdak aan de directie en het laboratorium van Shell. Het gebouw stond bij veel Amsterdammers dan ook bekend als de Shell-toren, maar officieel heette de toren Overhoeks. Dit vanwege de ‘kroon’ van de toren, die diagonaal (dus overhoeks) is geplaatst op de onderbouw.

A'DAM Toren
A'DAM Toren
A'DAM Toren

Van kantoor naar creatieve hotspot

Het gebouw was al enige tijd in het bezit van de gemeente Amsterdam toen Shell in 2009 de toren verliet. In 2014 gingen architectenbureaus Klaus en Kaan Architecten en OverZaaijer in opdracht van de gemeente aan de slag om er een combinatie van kantoren, uitgaansgelegenheden en een restaurant van te maken.

De grootschalige renovatie duurde twee jaar. Aan Van Vuuren de vraag om deuren te plaatsen die brandwerend en in veel gevallen ook geluidswerend zijn. De deuren moesten de juiste veiligheid bieden aan een gebouw waarin diverse kantoren en uitgaansgelegenheden hun plek konden vinden. Om aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen, zijn er voornamelijk 60 minuten brandwerende deuren geplaatst. De Pico60 dus, op zo’n manier aangepast dat ze ook geluidswerend zijn. Strakke deuren die perfect passen in het smaakvolle, moderne interieur.

In 2016 ging het gebouw open voor publiek en kreeg het de naam A’DAM Toren. Het restaurant draaide rond en helemaal boven, op het zogenaamde observatiedek, werden grote schommels geplaatst. Leuk als je een schitterend uitzicht over Amsterdam en het IJ wilt. Maar als je een schitterend uitzicht op de deuren wil hebben, moet je toch écht even naar binnen gaan. Of de foto’s hieronder bekijken.

geluidwerende deur in A'DAM Toren

Twee keer winnaar van de Rabo Vastgoedprijs

In 2018 was de A’DAM Toren de winnaar van de prestigieuze Rabo Vastgoedprijs. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan toonaangevende en toekomstbestendige vastgoedprojecten die impact hebben op de omgeving en mee kunnen bewegen met veranderingen in de markt.

In 2020, verkoos een onafhankelijke jury de A’dam Toren tot beste winnaar van de afgelopen 30 jaar. De jury roemde het grote maatschappelijke belang van de toren in combinatie met het commerciële succes.

Bij Van Vuuren zijn we bijzonder trots dat we daar onze brandwerende bijdrage aan hebben mogen leveren.

Medewerker Zoë Hiemstra

Meer weten over dit project? Bel Zoë Hiemstra.

0566 623 737

Menu