De deuren van OSG West-Friesland

De meeste leerlingen van het OSG West-Friesland in Hoorn zijn bezig met de vraag of ze straks een onverwachte wiskunde-overhoring krijgen. Of met het bekijken en opnemen van nieuwe TikToks. Dat ze les krijgen in een monumentaal pand, is niet iets waar hun bloed sneller van gaat stromen. En dat de deuren waar ze elke dag een paar keer doorheen lopen 30 minuten brandwerend zijn, al helemaal niet. Alhoewel, als decor voor je nieuwe TikTok-filmpje is het natuurlijk wel tof, zo’n monumentaal pand met monumentale deuren!

Schooldeuren zijn altijd een uitdaging

Het gebouw waarin de OSG West-Friesland zit, is gebouwd in de jaren tussen 1908 en 1910. In 2001 heeft het de status van monument verkregen. Zoals dat gaat met monumentale gebouwen, kent het de nodige uitdagingen met betrekking tot uitstraling en veiligheid. Die leerlingen zal het allemaal niet zo heel veel uitmaken, maar voor ons als producenten van de deuren, gaat het nou juist net daarom. Daar zit ‘m de uitdaging in: goed functionerende schooldeuren met behoud van karakter. Je wilt utiliteitsdeuren die passen bij de huidige veiligheidseisen, die goed tot hun recht komen in een monumentale omgeving en die er bovendien tegen kunnen dat honderden kinderen de deur dagelijks open en dicht doen.

In de loop der jaren is de school gegroeid, waardoor er extra schoolgebouwen zijn bijgekomen. Dat die verschillende schoolgebouwen architectonisch niet echt een match vormen, was veertig jaar geleden niet zo’n probleem. Maar nu wel. Bovendien zijn anno 2022 de veiligheidsvoorschriften een stuk strenger dan anno 1922. Als gevolg daarvan heeft er in 2018 een grootschalige renovatie plaatsgevonden. Sindsdien wordt het nieuwere gebouw door een glazen loopbrug verbonden met het oude hoofdgebouw. Verder is het monumentale pand uitgebreid met een mediatheek, een ruimte voor docenten en meerdere generieke onderwijslokalen.

OSG West-Friesland
OSG West-Friesland

162 functionele deuren voor een monumentale school

Er zijn natuurlijk deuren nodig om al die lokalen en ruimtes af te kunnen sluiten. Van Vuuren heeft 162 functionele deuren geleverd, waaronder brandwerende, geluidswerende (met een Rw,p van 37dB) en watervaste deuren. Om vertrouwen en openheid uit te stralen, heeft de architect bovendien voor veel glas en doorkijk gezorgd. Als gevolg daarvan hebben diverse deuren een glasopening, uiteraard met behoud van functionele kwaliteiten.

Wil je meer weten over schooldeuren in het algemeen en de deuren van het OSG West-Friesland in het bijzonder? Gert Jan van der Hoek weet er alles van en vertelt er maar al te graag over. Bel naar ons algemene nummer of laat een berichtje achter. Dan komt hij er zo snel mogelijk bij je op terug.

Medewerker Gert Jan van der Hoek

Meer weten over dit project? Bel Gert Jan van der Hoek.

0566 623 737

Menu