Inbraakwerende deuren

Wat is een goede inbraakwerende deur?

Gemiddeld vinden er in Nederland dagelijks 178 inbraken plaats. Wil je voorkomen dat er in een woning, school of kantoor wordt ingebroken? Dan is het belangrijk om aan inbraakpreventie te doen. Een beetje inbreker herkent een eenvoudig in te breken raam of deur in een oogwenk en is vervolgens in no-time binnen. Alleen daarom al is het van groot belang om een goede inbraakwerende deur te hebben. Een geoefend oog herkent zo’n deur namelijk meteen. En dan weet een inbreker: daar hoef ik het niet te proberen.

De inbraakwerende deuren van Van Vuuren

Inbraakwerend betekent niet dat het niet meer mogelijk wordt om in te breken. Het duurt alleen langer: een inbraakwerende deur verlengt de contacttijd van een inbreker. Dat is de tijd die hij of zij nodig heeft om een deur open te breken. Of daar nu haarspelden, breekijzers, hamers of zelfs explosieven aan te pas komen. Om aan te geven hoelang een inbraakwerende deur weerstand biedt, gebruiken we de zogenaamde weerstandsklasse.

In- en uitbraakwerende deuren

Inbraakwerende deuren

De inbraakveilige deuren van Van Vuuren komen in twee weerstandsklassen: RC2 en RC3. Ze zijn gecertificeerd volgens de EN 1627 en voldoen daarmee aan de Europese normen. De prijs van een inbraakwerende deur hangt onder andere af van de gekozen weerstandklasse.

RC2 en RC3 geven aan hoelang de deur inbraakwerend is

RC staat voor Resistance Class. De weerstandsklasse dus: hoelang kan een deur een inbraakpoging weerstaan? Bij weerstandsklasse RC2 heeft een deurset in een testsituatie minimaal drie minuten standgehouden. Bij weerstandsklasse RC3 minimaal vijf minuten. Dat klinkt misschien niet zo lang, maar voor een inbreker voelt elke minuut aan als een kleine eeuwigheid. Naast RC heb je ook de afkorting WK. Dit is de Nederlandse variant en staat voor weerstandsklasse. De RC-klasse is gebaseerd op de Europese normen voor inbraakweerstand, de EN1627. De Nederlandse variant is gebaseerd op de Nederlandse norm: NEN5096. Bij Van Vuuren gaan we uit van de Europese normen, dus geven we de weerstandsklasse aan in RC.

Productbladen per weerstandsklasse

Hieronder vind je een overzicht van productbladen van de inbraakwerende deuren per weerstandsklasse. In de productbladen staan de uitvoermogelijkheden van de enkele en dubbele deur en gedetailleerde producttekeningen met de eigenschappen.

De productbladen kunnen wijzigen. Ga daarom voor de meest actuele versie naar onze website.

Een inbraakwerende deur moet aan de Europese normen voldoen

Een inbraakwerende deur is zo sterk als de zwakste schakel. Wij testen onze inbraakwerende deuren altijd inclusief verschillende kozijnen en inclusief hang- en sluitwerk. Zo weet je zeker dat de volledige deurset inbraakwerend is, en niet alleen het deurblad. Wij nemen onze tests af volgens de Europese richtlijn: de EN1627.

Je kan inbraakwerendheid combineren met andere functionaliteiten

Inbraakwerende deuren moeten vaak meer doen dan alleen inbraken voorkomen. Misschien wil je ook dat ze geluidswerend of brandwerend zijn. En wellicht wil je ook nog dat ze er goed uitzien en een luxe uitstraling geven (wat in een wooncomplex belangrijker is dan in een penitentiaire inrichting). Bij Van Vuuren kunnen we deuren in beide weerstandklassen combineren met andere functionaliteiten.

De prijs van een inbraakwerende deur

De prijs van een inbraakwerende deur is niet alleen afhankelijk van de weerstandklasse. Combineer je een inbraakwerende deur bijvoorbeeld met andere functies dan zal dat ook invloed hebben op de prijs. Wil je kijken wat de mogelijkheden zijn? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

FAQ: Veelgestelde vragen over inbraakwerende deuren

Wat is een inbraakwerende deur?

Een inbraakwerende deur is een deur die in een laboratorium is getest op inbraakgevoeligheid. Hoe langer een deur deze inbraakpoging kan weerstaan, hoe beter de inbraakwerendheid en hoe hoger de zogenaamde weerstandsklasse. Deze weerstandsklasse wordt aangegeven met de Nederlandse afkorting WK (weerstandsklasse) of met de Engelse afkorting RC (Resistance Class). Bij Van Vuuren gebruiken we enkel RC om de weerstandsklasse aan te geven.

Wat is het verschil tussen WK- en RC-klasse?

De termen Weerstandsklasse (WK) en Resistance Class (RC) worden gebruikt om aan te geven hoe lang een deur bestand is tegen inbraak. De termen betekenen dus eigenlijk hetzelfde, het verschil zit ’m in de normering. De WK-normering is gebaseerd op de Nederlandse norm voor inbraakweerstand (NEN5096), de RC-klasse is gebaseerd op de Europese norm (EN1627-30). Aangezien Van Vuuren ook buiten Nederland deuren levert, gebruiken wij enkel RC om de weerstandsklasse aan te geven.

Wat is het verschil tussen Nederlandse en Europese normering?

De WK-normering is gebaseerd op de Nederlandse norm NEN5096, de RC-normering op norm EN1627-30. Het grootste verschil tussen deze twee normeringen zit in de manier waarop we de deuren op inbraakwerendheid testen. Bij de Nederlandse norm (de NEN5096) wordt alleen de naad tussen kozijn en deur met de hand getest. Bij de Europese norm moet ook het deurblad een manuele aanval weerstaan. Wil je wat meer weten over de normering van inbraakwerende deuren? Gert Jan van der Hoek neemt graag even de tijd om het uit te leggen.

Wat is WK2/WK3?

WK is de Nederlandse afkorting die gebruikt wordt om de weerstandsklasse aan te geven. Oftewel: hoelang kan een deur een inbraakpoging weerstaan? Bij weerstandsklasse 2 heeft een deurset in een testsituatie minimaal drie minuten standgehouden. Bij weerstandsklasse 3 minimaal vijf minuten. De WK-normering is gebaseerd op de Nederlandse norm NEN5096.

Wat is RC2/RC3?

RC staat voor Resistance Class, de Engelse term voor weerstandsklasse. Een RC-waarde geeft aan hoelang kan een deur een inbraakpoging kan weerstaan. Bij RC2 heeft een deurset in een testsituatie minimaal drie minuten standgehouden, bij RC3 minimaal vijf minuten. De RC-normering is gebaseerd op de Europese norm EN1627-30.

Welke eisen worden gesteld aan een inbraakwerende deur?

Dat is afhankelijk van de gevraagde weerstandsklasse. Bij Van Vuuren leveren we deuren in twee weerstandsklassen: RC2 en RC3, deze worden genormeerd volgens de Europese norm EN1627-30. Bij RC2 moet een deur minimaal drie minuten weerstand bieden tegen een inbraakpoging in een testsituatie, bij RC3 vijf minuten.

Hoe weet je welke weerstandsklasse inbraakwerende deuren nodig hebben?

Welke weerstandsklasse je nodig hebt, is afhankelijk van de situatie. Gaat het om een school, een winkel of kantoor? Bij Van Vuuren leveren we inbraakwerende deuren in weerstandsklassen RC2 en RC3. We adviseren wij je graag. Neem gerust even contact op met Gert Jan van der Hoek, die vertelt je met alle plezier meer.

Hoelang kan een inbraakwerende deur een indringer tegenhouden?

Bij RC2 heeft een deurset in een testsituatie minimaal drie minuten standgehouden. Bij RC3 minimaal vijf minuten.

Kan een inbraakwerende deur ook andere functionaliteiten hebben?

Jazeker. Inbraakwerende deuren kunnen gecombineerd worden met andere functionaliteiten, zoals brand-, rook- en geluidswerendheid.

Kan een inbraakwerende deur ook geleverd worden met glas?

Ja dat kan, ook inbraakwerende deuren kunnen geleverd worden met glas, afhankelijk van de toegepaste norm kan dat tot type 18. Als je hier meer over wil weten, kun je onze glasbrochure downloaden.

Zijn de inbraakwerende deuren leverbaar i.c.m. een kozijn?

Ja, volgens attest. Dit betekent dat het kozijn minimaal aan dezelfde normen voldoet als de geteste deur.

Levert Van Vuuren de inbraakwerende deuren ook met bijpassende sloten en scharnieren?

Ja, volgens attest. Dit betekent dat het hang- en sluitwerk minimaal aan dezelfde normen voldoet als de geteste deur.

Is het mogelijk om inbraakwerende deuren als dubbele deur (deurstel) te bestellen?

Ja, het is zeker mogelijk om dubbele deuren te bestellen die inbraakwerend zijn. Als je hier wat meer over wil weten, kun je altijd contact opnemen met Gert Jan van der Hoek. Die weet van de hoed en de rand.

Wil je nog veel meer weten over inbraakwerende deuren?

Bel of mail met Stephan. Als je wil, kan hij een Van Vuuren Academy over inbraakwerende deuren inplannen.

Bekijk hier onze nieuwsberichten over inbraakwerende deuren

Medewerker Gert Jan van der Hoek

Wil je meer weten over inbraakwerende deuren? Bel Gert Jan van der Hoek via 0566 623 737 of laat hier een bericht achter.

Menu
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw